Pilonidal sinüs kuyruk sokumu ve kalçaların arasında oluşan bir kanaldır. Kıl kökleri ya da cilt parçacıkları deri altında birikince kıl dönmesi meydana gelir.
Pilonidal Sinüs Nedir?
Pilonidal sinüs genelde tüylenmiş bölgelerde meydana gelebilen bir durumdur. Kıl kökleri cildin altına gömülür ve bir tünel oluşturur. Pilonidal sinüs, özellikle uzun süre oturan ya da hareketsiz kalan kişilerde daha çok görülür. Genç erkeklerde daha yaygın olarak görülen bir durumdur. Pilonidal kist adı da verilen bu rahatsızlık enfeksiyon riski taşır. Bu sebeple bazen ağrılı ve rahatsız edici belirtilere yol açar. Enfekte olmuş bir pilonidal sinüs, şişlik, kızarıklık, ağrı, akıntı ve hassasiyet gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler zaman zaman şiddetlenir ve tedavi gerektirir.
Pilonidal Sinüs Nedenleri
Pilonidal sinüsün nedeni tam olarak bilinemez. Ancak bazı faktörlerin kıl dönmesi riskini arttırdığı bilinir. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir;
- Genetik yatkınlık
- Tüylenme ve kıl kökleri
- Sürekli oturma veya hareketsizlik
- Dar giysiler ve sürtünme
- Oluşan yaralanmalar veya travmalar
- Kronik terleme
Pilonidal sinüsün yukarıdaki faktörlerin birleşimi sonucu gelişebileceği düşünülebilir. Eğer pilonidal sinüs belirtileri yaşıyorsanız veya risk faktörleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz gerekir.
Pilonidal Sinüs Tedavisi
Pilonidal sinüs tedavisi, enfeksiyonun kontrol altına alınması, belirtilerin hafifletilmesi ve tekrarlamasının önlenmesi amacıyla yapılır. Tedavi seçenekleri, durumun ciddiyetine, enfeksiyonun varlığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Pilonidal sinüs tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Antibiyotik tedavisi
- Drenaj (iltihap boşaltma)
- Kistin açılması veya boşaltılması
- Marsupializasyon
- Fistulotomi
- Kapanmayan yara bakımı
- Cerrahi onarım
Pilonidal Sinüs Tedavi Yöntemleri
Pilonidal sinüs tedavisinde öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Böylece enfeksiyon kontrol altına alınmaya çalışılır. Antibiyotik işe yaramazsa drenaj uygulanır. İltihap birikmesi bu sayede boşaltılır. Basit yara bakımı ile kistin içeriği boşaltılır yara düzenli olarak temizlenerek pansuman yapılır. Marsupializasyon ile de kist içeriği boşaltılabilir. Bu işlemde kist içeriği boşaltıldıktan sonra kist duvarı cilde dikilir. Bir diğer işlem olan fistulotomi ile pilonidal sinüs yolu kesilir ve temizlenir. Lazer ve radyofrekans tedavisi de pilonidal sinüs tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde lazer veya radyo frekans enerjisi kullanılarak pilonidal sinüsün içeriği ve duvarı temizlenir. Cerrahi onarım ise genelde kronik ya da tekrarlayan kıl dönmelerinde kullanılır. Cerrahi onarım yöntemleri; klasik cerrahi, kapatıcı cerrahi ve flep cerrahisi olarak sıralanabilir.
Pilonidal Sinüs Ameliyatı
Pilonidal sinüs ameliyatı sinüsün tamamen çıkarılması için yapılır. Farklı tekniklerle gerçekleştirilir. Pilonidal sinüs ameliyatı şu şekilde ilerler; hastanın ameliyat öncesi değerlendirmesi yapılarak hastanın genel sağlık durumu gözden geçirilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anesteziyle ameliyat yapılır. Ameliyat yapılacak bölge temizlenir ve steril bir şekilde hazırlanır. Cerrah, pilonidal sinüsün bulunduğu bölgeye kesi atar. Kesinin boyutu ve şekli, ameliyatın türüne ve sinüsün özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Pilonidal sinüsün ve kistin içeriği dikkatlice çıkarıldıktan sonra sinüs yolu sinüsün tekrarlamasını önlemek için temizlenir. Ameliyat bölgesi iyice temizlenerek yara düzeltilir. Kesi kapatıcı dikişlerle dikilir ya da flep yöntemiyle yara düzeltilmişse bu bölge pansumanla örtülür.
Ameliyat sonrası bakım da önem taşıyan bir unsurdur. Ameliyat sonrası pansuman yapmak gerekir. İstirahat etmek önem taşır. Ancak hafif egzersizler ve hafif yürüyüşler yapmak normal hayata dönmek için önem taşır. Enfeksiyon belirtilerinin takibi yapılmalıdır. Ameliyat sonrası şişlik, akıntı, kızarıklık gibi durumların görülmesi durumunda derhal doktora başvurmak gerekir.
Kıl Dönmesini Önlemenin Yolları hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kıl dönmesi tedavisi çeşitleri kıl dönmesini olduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre değiş…
Devamını OkuSafra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolayan ve sindirim sist…
Devamını Oku