Hemoroidal hastalıklar rektum ve anüs bölgesinde bulunan damarların genişlemesi ve şişmesi sonucu oluşur. Bir diğer adıyla basur da denilir. Hemorodial hastalıklar iç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır.
Rektumun içinde ya da anüs çevresindeki damarlarda şişme ve genişleme görülebilir. Bu şişme ve genişleme sonucu olarak da hemoroid oluşur. İç ve dış olarak hemoroid ikiye ayrılır. İç hemoroidler rektumun içinde yer alan damarların genişlemesiyken dış hemoroidler anüs çevresindeki damarların genişlemesidir. İç hemoroidler ağrısız olsa da kanamaya sebep olabilirler. Dış hemoroid ise ağrı, kaşıntı ya da hassasiyete neden olabilir.
Hemoroidin evreleri bulunur. Hemoroid evreleri şu şekildedir:
- 1. evre hemoroid; makat dışına çıkmaz ancak kanamaya neden olabilir.
- 2. evre hemoroid; makat dışına çıkan ve kendiliğinden içeri girebilen hemoroid evresidir.
- 3. evre hemoroid; makat dışına çıkan ancak kişinin elle içeri itebildiği hemoroid evresidir.
- 4. evre hemoroid; hemoroidin son evresidir. Makat dışına çıkan hemoroidi kişi içeri itemez.
Hemoroid Belirtileri
Hemoroid belirtileri yani basur belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte iç ve dış hemoroid belirtileri de farklılık gösterir. İç hemoroid belirtileri; kanama olmasıyla anlaşılır. Tuvalet kağıdına ya da tuvalette kan lekelerine rastlanabilir. Kan rengi genelde parlak kırmızı renktedir. İç hemoroidin en çok görülen belirtisi kanamadır. İç hemoroid ağrıya neden olmadığı için erken dönem hemoroid anlaşılamayabilir. Ancak hastalığın ilerlediği durumlarda dışkılama sonrası hafif bir yanma ya da rahatsızlık hissi yaşanabilir. Dış hemoroid belirtileri; oturma, yürüme ya da dışkılama sırasında ağrı görülebilir. Anüs bölgesinde yanma ya da kaşıntı görülebilir. Ayrıca anüs bölgesinde hassasiyet oluşabilir ve yumru ya da şişlik hissedilebilir.
Hemoroid Neden Olur?
Hemoroid; rektum ve anüs bölgesindeki damarların aşırı baskı ya da basınca maruz kalması sonucunda meydana gelebilir. Aşırı baskı ve basınca maruz kalan damarlar zamanla genişler ve şişer bunun sonucunda da hemoroidler meydana gelir. Hemoroide sebep olan bazı durumlar şöyledir:
- Kabızlık,
- Ağır kaldırırken, tuvalette zorlanma gibi durumlar,
- Uzun süre ayakta kalmak ya da oturmak,
- Hamilelik,
- Fazla kilolu olmak,
- Yaşlılık,
- Genetik yatkınlık,
- Düşük lifli beslenme,
- Fazla cinsel ilişkiye girmek
Hemoroid Tedavisi
Hemoroid hastalığı tedavisinde evreye göre tedavi yöntemi uygulanır. Hafif belirtilerin görüldüğü evredeyse ilaç ya da yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi sağlanabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri; lifli gıdalar tüketmek, bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak, tuvaleti uzun süre tutmaktan kaçınmak ve dışkılama sırasında zorlamamak şeklinde sıralanabilir. Sıcak oturma banyoları sayesinde anüs bölgesindeki rahatsızlık giderilebilir. Bu banyolar günlük olarak uygulanabilir. İlaç kullanımı ya da yaşam şeklini değiştirmekle hemoroid düzelmiyorsa cerrahi yöntemler uygulanabilir.
Hemoroid Ameliyatı
Hemoroid tedavisinde hangi ameliyatın uygulanacağı hemoroidin türüne, şiddetine ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Hemoroid ameliyat yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hemoroidektomi; en yaygın kullanılan yöntemdir. İç ve dış hemoroidler hemoroid dokusu kesilerek çıkarılır. Genelde şiddetli ve büyük hemeoroid ameliyatında tercih edilir.
- Ligasyon (Lastikle Boğma); iç hemoroidin tabanına lastik bant yerleştirerek uygulanan yöntemdir. Bu bant sayesinde hemoroidin beslenme kaynağı kesilir ve zamanla kurur. Hemoroid kendiliğinden düşer.
- Skleroterapi; iç hemoroidlere özel bir madde enjekte edilerek hemoroidin daralması ve iyileşmesi sağlanır.
- Hemoroidektomi Cihazları (Stapler Hemoroidektomi); cihaz kullanımıyla hemoroidin çıkarılması işlemidir. Dikişsiz bir ameliyat şeklidir ve bu sayede daha hızlı iyileşme sağlanabilir.
- Hemoroidal Dearterializasyon (THD); hemoroidlere kan akışının engellenmesi için atardamarların bağlanması ya da kesilmesi yöntemidir.
Hemoroid ameliyatları lokal ya da genel anesteziyle gerçekleştirilen operasyonlardır. Ameliyat sonrası doktorun talimatlarına uymak önem taşır.
Anatomik olarak makat çıkışında ve rektumun alt kısmında bulunan kan damarlarına hemoroidal damarlar denir. Bu damarların genişleyip şişmesine ise hemoroid veya basur hastalığı adı verilir. Hemoroid, genellikle dışkılama sırasında yaşanan zorlanma, uzun süre tuvalette oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften yoksun beslenme alışkanlıkları ve sürekli ağırlık kaldırma gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Hastalığın erken aşamasında, yeterli sıvı alımı, dengeli bir diyet, ağrı kesici ilaçlar, steroid içeren fitiller ve kremler etkili olabilir. Ek olarak, "oturma banyosu" olarak bilinen sıcak su banyosu uygulaması ve kabızlık durumunda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasına katkı sağlar. Basur olarak da bilinen bu hastalığa sahip olanlar makatta kanama veya dışkıda katran benzeri görünüm fark ederlerse, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Özellikle makatta kanamanın gözlemlenmesi, basur dışında birçok ciddi hastalığın nedeni olabileceği için, ihmal edilmemelidir. İleri düzeyde olmayan hemoroid kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Ancak doktorun değerlendirmesi hastalığın hangi evrede olduğunu gösterebileceği için hastalığın kendi kendine geçmesi beklenmeden muayene olmak önerilir. Hemoroidin belirtileri arasında ilk evrede makatta ya da dışkıda kanama bulunur. İkinci evrede anüs bölgesinde kaşıntı ortaya çıkarken, üçüncü evrede akıntı ve ıslaklık hissi hissedilebilir. Dördüncü evrede, diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama da hemoroidin en yaygın belirtileri arasında yer alır.Hemoroid ve Basur Aynı Şey mi?
Hemoroid Basur Neden Olur?
Hemoroid ve Basura Ne İyi Gelir?
Hemoroid Nedir Tehlikeli mi?
Hemoroid Basur Kendiliğinden Geçer mi?
Basur Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hemoroid, basur olarak da bilinen ve anal bölgede görülen bir toplardamar hastalığıdı…
Devamını OkuAnal apse, anüs ve rektum bölgesindeki dokularda iltihap veya enfekte bir kist oluşum…
Devamını Oku