Anal fissür anüs ya da yakınındaki anal kanal bölgesindeki çatlağa verilen addır. Anal fissür makat çatlağı olarak da bilinir. Bu çatlaklar birçok belirtiye neden olabilir ancak tedavisi bulunur. Anal fissür anüs yani makat açıklığında ya da anüsün iç tarafında oluşan küçük çatlak ya da yarıklara denir. Bu çatlaklar genelde dışkılama sırasında zorlamadan dolayı ortaya çıkar. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde daha çok meydana gelen bir durumdur.
Anal Fissür Nedenleri
Anal fissür nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Dışkılama sorunları: sert ya da büyük boyutta dışkılamak, anüs bölgesine fazla baskı yaptığı için çatlakların oluşmasına neden olur.
- İshal ve irritasyon: kronik ishal veya sık sık dışkılama olduğu zaman anüs çevresindeki cilt tahriş olur ve bu çatlaklara neden olur.
- Aşırı zorlanma: tuvalet ihtiyacını karşılarken fazla zorlamak da anal fissüre neden olabilir.
- Beslenme ve Sıvı İhtiyacı: liften yoksun beslenme şekli, yetersiz sıvı alımı, dışkıyı sert hale getirerek dışkılamanın zorlaşmasına ve çatlakların oluşmasına neden olur.
Anal Fissür Belirtileri
Anal fissür belirtileri ilerleme derecesine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak makat çatlağı belirtileri şu şekilde görülür:
- Ağrı: genellikle dışkılama sırasında şiddetli ağrıya görülür. Ağrı dışkılamanın başlangıcında veya sonrasında hissedilebilir ancak bazen birkaç dakika boyunca devam edebilir.
- Yanma ve Kaşıntı: fissürün etrafındaki bölgede yanma ve kaşıntı görülebilir. Bu durum tahriş edilmiş ciltten kaynaklıdır.
- Kanama: dışkılama sırasında hafif kanamalar meydana gelir. Kan tuvalet kağıdında veya dışkı üzerinde fark edilir.
- Kasılmalar ve Rahatsızlık: anüs bölgesinde kasılma, gerginlik ya da rahatsızlık hissi oluşabilir.
- Dışkılama Güçlüğü: fissürün neden olduğu ağrı ve rahatsızlık nedeniyle dışkılama yapmak daha zor hale gelir.
- Akıntı: fissür bölgesinde bazen hafif akıntı veya ıslaklık oluşur.
Anal Fissür Kimlerde Görülür?
Anal fissürler herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Belirli faktörler anal fissür riskini arttırır. Anal fissürlerin daha sık olarak görüldüğü kişi grupları; kabızlık sorunu yaşayanlar, ishal problemi olanlar, anal ilişki yaşayanlar, doğum yapanlar, anüs bölgesini aşırı temizleyerek tahriş eden insanlar, liften yoksun beslenenler, yaşın ilerlemesiyle birlikte cildin elastikliğini kaybedenler, ailede daha önce anal fissür görülmüş olması, kronik iltihap yaşayanlar, cerrahi girişimler sonucu anal bölgede tahriş yaşayan kişiler olarak sıralanabilir.
Anal Fissür Nasıl Geçer?
Anal fissürün geçmesi için kişinin kendisinin de yapabileceği bazı durumlar bulunur. Bu durumlar; beslenmenin düzenlenmesi, yeterli sıvı tüketimi, oturma banyoları, ağrı kesici kullanımı, topikal merhemler sürerek tahrişin önlenmesi, tuvalet alışkanlığını değiştirme, doktor kontrolünü aksatmama şeklinde sıralanabilir. Bu şekilde geçmezse cerrahi müdahale ile anal fissürün iyileştirilmesi amaçlanır.
Anal Fissür Tedavisi
Anal fissür tedavisinde ilk başta kişinin beslenme düzenini değiştirmesi gerekir. Diyet ve sıcak su oturma banyoları ile hastanın belirtilerinin azalması amaçlanır. Bu tedavilerin sonuçlanmaması üzerine kortizonlu kremler kullanılır. Bu durum da iyileşme sağlamazsa lokal ilaç kullanımına başlanır. Makattaki düz kasların gevşemesi amaçlanır. Botoks uygulaması da anal fissür tedavi sürecinde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde anal bölgeye botoks işlemleri uygulanır. Anal fissürün son tedavisi ise ameliyattır.
Anal Fissür Ameliyatı
Anal fissür tedavisinde cerrahi müdahale uygulamalı tedavilere yanıt vermeyen ya da kronikleşen durumlarda yapılır. Anal fissür ameliyatı türleri şu şekildedir:
- Lateral Internal Sphincterotomy (LIS): anüs çevresindeki iç sfinkter kasının kesilmesidir. Bu kasın kesilmesi, anal bölgedeki kasların daha rahatlamasını sağlayarak fissürün iyileşmesini sağlar.
- Anal Advancement Flap Surgery: fissür bölgesine yakın bir alandaki doku kullanılır. Bu doku ile anal fissürün üzeri kapatılır.
- Fissurectomy: fissür ve çevresindeki anormal doku çıkarılarak iyileşme sağlanır.
- Sphincterotomy ve Fissurectomy Kombinasyonu: hem iç sfinkter kasının kesilmesi hem de fissürün çıkarılması işlemidir.
Anal fistül hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Anal fissür kaç günde iyileşir?
Anal fissür akut şekilde görülüyorsa bir-bir buçuk ay içerisinde düzelebilir.
Anal fissür tehlikeli midir?
Anal fissür tedavi edilmediği zaman ilerleyebilir, kronikleşebilir. Hayati bir tehlikesi yoktur ancak belirtileri şiddetli hale gelebilir.
Anal fissür evde geçer mi?
Anal fissür doktora başvurulması gereken bir hastalıktır. Doktor önerisi ile evde yapılabilecek tedavi yöntemleri de mevcuttur.
Makat çatlağı iyileşmezse ne olur?
Anal bölgedeki bu hastalık iyileşmez ise anal kaslarda görülen spazm, ağrı ile birleşerek bir sürece girilir.
Oturma banyosu nedir?
Anal çatlak, fissür durumunda bir küvete ya da leğene yakmayacak derecede sıcak su konulması ve bir süre içerisinde oturulmasıdır. Makat çevresindeki kaslar gevşer.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kalın bağırsak ile cildin birleştiği bölüm olan anal kanalın derisinde oluşan çatlak …
Devamını OkuMakat çevresinde oluşan çatlak ve yırtıklar makat çatlağı (anal fissür) olarak adland…
Devamını Oku